Bu kitap, Muhammed İhsan Oğuz Beyefendi tarafından açıklanmış olan “Ahseniyye Yolu” için kendilerinin yazmış olduğu risâle ve belgeleri içermektedir. Söz konusu risâle ve belgeler Ahseniyye’nin usûl, erkân, davranış kuralları ve kâidelerini izâh ve beyân eder. Kitabımız, “Ahseniyye Risâlesi”, “Mülâhhas Ahseniyye” ve eki olan “Dört Hadîs-i Şerîf” ile son olarak “Günün 24 saatinin en huzûrlu bir zamanında devam edilecek büyük bir tazarrû ve duâ” başlıklı günlük vazifeyi içeren üç bölümden oluşmaktadır.
Muhammed İhsan Oğuz Beyefendi ilk bölümde yer alan “Ahseniyye Risâlesi”ni 1968 yılında, ikinci bölümde yer alan “Mülâhhas Ahseniyye”
ve ekindeki “Dört Hadîs-i Şerîf”i 1981 yılında; en sondaki “Büyük Bir Tazarrû ve Duâ” bölümünü 7 Nisan 1983 tarihinde yazmışlardır.
Muhammed İhsan Oğuz Beyefendi’nin “Ârifler Silsilesi” adlı eserinin 4. Cildinin son kısmında da “Ahseniyye Yolu” hakkında önemli bilgiler bulunmaktadır.
“Ahseniyye” kitabı, Vakfımız tarafından tıpkı basım olarak neşre hazırlanmıştır. Eserlerin müellif hattıyla yazılmış sayfalarına ait görüntüler sağ tarafta; bunların yeni harflere aktarılmış metinleri ise sol tarafta yer almaktadır.
Muhammed İhsan Oğuz Beyefendi kitabın 287. sayfasında yer alan “Büyük Bir Tenbîh” bölümünün okuyucular tarafından dikkate alınmasını önemle tavsiye etmişlerdir.
Kitabın okuyucularıyla buluşturulması Muhammed İhsan Oğuz Beyefendi’nin vasiyetleridir. Bu vasiyetlerini yerine getirmeyi bize nasip eden yüce Allah’a hamd ü senâlar ederek merhûmun “Tarîkat-ı Ahseniyye Risâlesi”ni, “Mülâhhas Ahseniyye Risâlesi” ile her müslümanın mutlaka bilmesini arzu ettikleri “Dört Hadîs-i Şerîf”i ve “Günün 24 saatinin, en huzurlu bir zamanında devam edilecek büyük bir tazarrû ve duâ” larını takdîm ederiz.
Muhterem okuyucularımızdan öncelikle bu kitapta yer alan “Muhammed İhsan Oğuz Beyefendi’nin Biyografisi”ni, ardından da “Muhammed İhsan Oğuz Vakfı ve Faaliyetleri Hakkında Bilgilendirme” yazısını okumalarını daha sonrasında da kitabımızı okumalarını istirhâm ederiz.